Snabb hjälp av specialistläkare – Från idé till lansering genom startup

Christian Tärnholm, grundare av MediCheck, berättar för oss hur han och medgrundaren Thomas Ehrengren, hade en idé om hur man snabbt skulle få hjälp av en specialistläkare utan remiss. En idé som nu är lanserad genom startup.

Vi får höra om hur allt startade, och att det var mest på kul! De hade ju ingen direkt erfarenhet av startup. Följ med på deras resa, läs om med- och motgångar, entreprenörslivet och vilka tips de har till dig som funderar på att göra verklighet av din dröm.

Nu kan såväl privatpersoner som företag och dess personal få snabb hjälp av specialistläkare utan krav på remiss. Det är den nylanserade e-tjänsten MediCheck som möjliggör detta genom att ett stort nätverk specialistläkare erbjuder sin hjälp på sin fritid genom videosamtal.

– Det finns så mycket kunskap hos våra ansluta specialistläkare som tidigare inte varit tillgänglig genom det traditionella vårdsystemet. Vår grundidé är att man själv ska kunna bestämma om man behöver råd från en specialist och sedan snabbt få möjlighet att utan remiss konsultera en läkare man själv valt, oavsett om man lever med en kronisk eller tillfällig sjukdom. Alternativt om man misstänker att man har en diagnos eller behöver ett recept. Nu är detta möjligt, berättar Christian Tärnholm som startade utvecklingen av tjänsten tillsammans med Thomas Ehrengren i februari 2016.

Bakgrunden till att MediCheck finns idag är att Christian, som började arbeta med webbutveckling, reklam och kommunikation för 20 år sedan, träffade Thomas Ehrengren i början av 2000-talet. Thomas arbetade då som affärsutvecklare på Pfizer och tillsammans skapade de en tjänst åt Pfizer som hjälpte personer med höga blodfetter att bli friskare. Det var Christians första uppdrag inom hälsa och det väckte någonting hos honom.

– Ja, det här tog mig verkligen med storm. Jag hade tidigare arbetat med andra stora varumärken inom konsumentledet. Det var spännande, men att hjälpa någon att må bättre var någonting helt annat. Sedan dess har jag och Thomas arbetat tillsammans i olika projekt inom hälsoområdet i cirka 15 år, konstaterar Christian.

Christian och Thomas har tillsammans genomfört en rad projekt inom e-hälsa, tagit fram framgångsrika hälsoappar och bland annat startat företaget Health Solutions tillsammans med e-hälsoentreprenören Joakim Söderberg. Vartefter uppdragen blev allt fler började tanken gro hos de båda att ta nästa steg.

– Vi hade information om att specialistläkare i Sverige både ville hjälpa fler och hade lite tid över för att arbeta extra. Genom en grov uppskattning kom vi fram till att landets 26 000 specialister i teorin skulle kunna genomföra drygt 1 miljon ärenden på en månad på sin fritid. Med andra ord en enormt värdefull resurs som tidigare gått förlorad. Ungefär samtidigt hade ett annat företag startat en tjänst där man kunde träffa allmänläkare genom videosamtal. Vi testade tjänsten. Vi gillade verkligen metoden att ses via video. Vi bestämde oss för att sammanföra specialistläkare och göra dem tillgängliga för personer som lever med kroniska, och givetvis tillfälliga sjukdomar. På så sätt kan man få rätt hjälp att hantera sina besvär över tid då sjukdomars inverkan ofta går i skov eller efter säsong.

Hur gick ni till väga efter att idén kläckts?

– Jag anmälde oss till ett accelerationsprogram inom e-hälsa. Mest på kul egentligen men vi blev faktiskt inbjudna till att presentera vår idé. Varken jag eller Thomas hade någon direkt erfarenhet av ”start up” och att söka finansiering utan vi hade byggt upp våra tidigare verksamheter organiskt. Mycket riktigt var det också nervöst och lite trögt i början. Vi ansågs nog väldigt ”premature” men en som trodde på oss direkt var Ann Charlotte Beckman som är vd på Netdoctor. Hon har varit ett stort stöd för oss sedan dess vilket vi är mycket tacksamma för.

– Under vår fortsatta resa upptäckte vi att start up-communityn i Stockholm är riktigt inspirerande och fylld av otroligt duktiga människor som gärna delar med sig av sina erfarenheter. Sedan mars i år är MediCheck igång, vi har startat en rad samarbeten, blivit fler i företaget och börjar få mer och mer bokningar. Det vi gör är eftersökt. Det känns bra att kunna hjälpa till.

Vilka var och är de största utmaningarna för er?

– Jag har jobbat med hälsa i 15 år för att det berör mig. För mig är detta viktigt, det är det som är min motor att det måste finnas kärlek och empati i det jag jobbar med. Jag får min energi av detta och att vi startade MediCheck var egentligen inte för att det råkade vara ett strategiskt lämpligt tillfälle utan för att Thomas och jag alltid jobbat med hälsa tillsammans och det har varit så otroligt givande för oss.

– Samtidigt är just detta också en av utmaningarna. Jag menar att den stora passionen för projektet också gör att man kan ledas fel ibland. Man vill så mycket och försöker få tiden att räcka till samtidigt som det finns många intressenter och förslag på hur man kan lösa olika saker. Man får lära sig att fördela sin tid, vara selektiv och fokusera på rätt saker. En ständig lärdom är också att själva utvecklingsarbetet alltid tar längre tid än man först beräknat. Så tålamod och fokus är viktiga faktorer.

Tjänsten har varit igång sedan början av året och ni får allt fler bokningar. Vad är nästa steg?

– Det är att etablera MediCheck på allvar i Sverige. Nu när vi vet att tjänsten fungerar och att intresset ökar vill vi också fokusera mer på att starta samarbeten med företag och organisationer. Genom MediCheck kan företag erbjuda sin personal lättillgängliga läkarbesök med specialister utan krav på remiss och därmed möjlighet att få rätt vård snabbt och hantera sin sjukdom över tid. Det ger en både friskare och mer produktiv personal så det är en del av vår tjänst som vi tror mycket på.

– Vi vill hjälpa så många som möjligt att få rätt vård direkt, utan omvägar.

Vilka tre tips skulle du vilja dela med dig av?

Om du har en idé, lägg den inte i en låda, på ett gammalt USB-minne eller undangömd bland en massa måsten. Våga testa den! Gör det så enkelt som möjligt. Kanske räcker det att med ett knippe frågor till din tilltänkta målgrupp, kanske några telefonintervjuer för att göra en första validering. Tänk om du har världens grej!?

Be om hjälp. Det finns massor av hjälpsamma människor som tycker att det är kul att bidra. Kontakta även några hubbar som stöttar start-ups. Hör efter med Sting, Connect, SUP46, H2 med flera.

Och till sist, sök kapital om du vill få upp farten. Det ger en klar boost både i produktivitet och i självförtroende. Det är fler som tror på dig och din idé och vill vara med och förverkliga din vision, säger Christian.

Läs mer om MediCheck här


Om författaren

Christian Tärnholm är entreprenör med digitalt DNA och fokus på reklam och kommunikation. Christian är CMO och medgrundare till digitala vårdtjänsten MediCheck och appföretaget Careful Applications.

Läs mer om Christian Tärnholm på LinkedIn