Sommarhälsning och tips på böcker för skönt häng i hängmattan

Nu tror jag att vi alla är sugna på mer sommarvärme, sol, bad, lata dagar och långa ljumma sommarkvällar och … semester!

Vi vill ge dig tips på böcker för skön läsning att ha med dig på semestern i sommar. Vi har valt böcker till dig som vill fylla på med lite matnyttigt inom ledarskap och HR och för dig som ”bara” vill drömma dig bort har vi valt ut två riktigt bra romaner och en spännande thriller.
Trevlig läsning!


Robotrevolutionen

“Robotrevolutionen är här och den förändrar allt. Robotar, artificiell intelligens och uppkopplade maskiner förenklar våra liv och arbeten, ger oss filmtips, behandlar oss när vi är sjuka och förvaltar våra pensionspengar.
Men utvecklingen stannar inte där. I sin framfart krossar också robotrevolutionen hela branscher, utplånar jobb utan att lämna några nya efter sig och ställer frågor om ekonomisk utveckling, välfärd och demokrati på sin spets. Vem blir vinnare och vem blir förlorare i robotarnas tidevarv?
Att som individer, företag och samhällen hantera robotarnas intåg i våra liv är en ödesfråga; likt klimatet eller världens kärnvapenarsenal. När gränsen mellan människa och maskin suddas ut blir världen sig aldrig lik och det är upp till oss att bestämma hur denna nya värld ska se ut.”

Stefan Fölster är nationalekonom, forskarutbildad vid Oxford, och adjungerad professor vid Kungliga Tekniska högskolan. Stefans bok kan du köpa på bl a adlibris.

Kommentar ledarkonsult Katinka Kubenka:
”Om allt detta kan man läsa i Stefans bok Robot revolutionen och jag rekommenderar den för att den dels är en mycket spännande och upplysande bok och utifrån att tekniken kan ta över så mycket av det vi människor utför idag så tycker jag att den tillför och öppnar upp rader av nya perspektiv och utvecklingsmöjligheter. Men även medvetandegör att det också kan medföra en del problem och till och med hot. Vill man hänga med, hålla sig informerad och vara med och påverka om vad framtidens teknik kan bidra med eller inte så är detta en bok för dig.”


Vägar till innanförskap

Boken Vägar till innanförskap tar sin utgångspunkt i en av samtidens största utmaningar och möjligheter, etableringen av alla dem som sökt sig till Sverige de senaste åren. I boken samlas berättelser om ledarskap som är visionärt och medmänskligt, som präglas av handlingskraft och mod. Ulrika Sedell och Eva von Wernstedt har mött 15 personer som utifrån engagemang, ledarskap och en vilja att skapa ett inkluderande samhälle utvecklat modeller för integration, genom att till exempel skapa arenor för människor att mötas, öppna HVB-hem, möta asylsökande på centralstationen eller att omstrukturera en kommuns arbete med integration. I boken samlas initiativtagarnas berättelser, om drivkrafter, verktyg för att lyckas och hinder på vägen.

I samtalen med visionära och modiga ledare har författarna hittat fem ledarskapsstrategier som kan vara nyckeln för fler att lyckas. Boken och dess inspirerande berättelser kan vara ett viktigt motmedel mot den hopplöshet som många marineras i. Författarna hoppas med boken inspirera fler att ta ledarskap och bidra till vägar till innanförskap.

Ulrika Sedell är ledarskapskonsult, föreläsare och författare och är VD och grundare till Sedell & Friends. Eva von Wernstedt, förändringskonsult, VD och grundare till EvW AB.

Ulrika och Evas bok ges ut av förlaget Idealistas och kan beställas av dem direkt eller via Ulrikas hemsida där du också kan provläsa boken.

Kommentar ledarkonsult Katinka Kubenka:
”Jag rekommenderar Ulrika och Evas bok därför att den präglas av civilkurage, mod och vision. Det blir så väldigt konkret och påtagligt hur man kan vara med och göra en skillnad på riktigt, här pratar vi inte teorier utan tittar in i verkligheten och egenupplevda framgångsstrategier.”


Ny chef

Ny Chef vänder sig till dig som fått erbjudande att bli chef, till dig som är ny i uppdraget eller till dig som vill veta mer om vad chefs- och ledarskapsrollen innebär. Boken kan också med fördel användas av ledare utan chefsmandat, exempelvis projektledare och processledare.

Den behandlar det viktigaste som en nybliven eller tillträdande chef eller ledare behöver känna till och lära sig. Teori varvas med inspirerande exempel från verkligheten. Boken innehåller också aktuella intervjuer med chefer, rekryterare och HR-proffs som berättar om hur de upplever dagens krav på ledare och vilka ledarskapsmetoder som de anser vara de bästa.

Eva Norrman Brandt är forskare och senior konsult på IPF – Institutet för Personal- och Företagsutveckling AB vid Uppsala universitet. Boken går att köpa från adlibris.

Kommentar ledarkonsult Katinka Kubenka:
”Varför en ledarskaps bok till tänker kanske du nu, det finns ju så många bra redan?! Och det stämmer men Eva är duktig på att ge ledarskapet ett ansikte dvs inte komplicera till det utan sätta ord på mycket saker vi redan vet men ibland behöver påminnas om och även få verktyg för, speciellt nu i en alltmer snabbgående värld då ledarskapet blir än mer viktigt.”


Jag är pilgrimen

Jag är pilgrimen handlar om Pilgrimen, som tidigare var ”Underbarnet” på den hemliga organisationen inom amerikansk underrättelsetjänst. Han har dragit sig tillbaka, men är den som ser sambanden mellan de bestialiska morden på olika platser i världen. Det är inte bara komplicerade brottsundersökningar Pilgrimen involveras i, utan en perfekt plan rullas ut för att begå ett fruktansvärt brott mot mänskligheten.

Författaren Terry Hayes är född i England och Jag är Pilgrimen är hans debutroman och den slog ner som en bomb i både den litterära och politiska världen när den publicerades i USA 2014.

Kommentar searchkonsult Louise Junghahn:
”Det här är den moderna spionthrillern som är otroligt välskriven, med en fantastisk story och som är sådär obehaglig och överraskande som en riktigt bra thriller ska vara.”


Ljuset vi inte ser

Ljuset vi inte ser, är författaren Anthony Doerr´s andra roman och i den har han skapat en intuitiv skildring av andra världskriget, kombinerat med en fängslande intrig. Det är en gripande historia om två unga människor som mot alla odds kämpar för att överleva. Vinnare av Pulitzerpriset 2015.

Författaren Anthony Doerr är född 1973 i Idaho och hans första bok The Shell Collector är en novellsamling som prisades högt när den kom ut 2002. Nådatid är hans första roman.

Kommentar searchkonsult Louise Junghahn:
”En fängslande berättelse, om grymhet av värsta sort och om godhet som finns gömd i djupet av alla våra hjärtan. Går inte att släppa taget om boken och historien!”


Min fantastiska väninna

Min fantastiska väninna, är den första delen i Elena Ferrantes internationellt hyllade romansvit om vänskapen mellan de två kvinnorna Elena och Lila i efterkrigstidens Neapel.

Författaren Elena Ferrante, är en pseudonym. Besök gärna hennes internationella hemsida för mer information: www.elenaferrante.com

Kommentar searchkonsult Louise Junghahn:
”Ja, helt enkelt en stark och glimrande berättelse om en relation och vänskap som under ett liv visar sig sammanfläta två människors öden, trots att de två huvudpersonerna kommer ifrån varandra i tidig ålder. En målande historia som utspelar sig i efterkrigstidens Neapel.”

Samtliga tre böcker går att köpa på adlibris eller på Akademibokhandeln.

 

Vi önskar dig en riktigt skön och härlig sommar och ta hand om varandra!