Våga jobba som interimskonsult

Att snabbt hoppa in i en nordisk koncern, driva ett stort projekt och visa resultat på mycket kort tid, utan att känna organisationen eller medarbetarna, förutsätter ett intensivt fokus på det man har framför sig, en stark ”inre motor” och god förmåga att snabbt få en överblick och se behoven.

Veckor innan jag tog klivet att starta eget hade jag inte en tanke på att hoppa på den banan. Jag tänkte, ”inte ska väl jag”, även om känslan av nyfikenhet och lust fanns. I många år har jag arbetat som projektledare och drivit många kommunikationsprojekt, men då främst som anställd, både i offentlig sektor och privata näringslivet. Efter bara några dagar på min nya ”tillfälliga” arbetsplats insåg jag att det inte är så stor skillnad. Som interimskonsult träder man in i en roll som om man är en del av organisationen, men inom en begränsad tid.

Känner du dig trygg i din kompetens och erfarenhet, tycker det är roligt att vara i nya sammanhang och är öppen och social, då har du en bra plattform att utgå ifrån och kommer lyckas. Kommunikation är A och O. Sen tillkommer naturligtvis administrationen kring det egna företaget. Inspireras du av att ”bygga” ditt eget företag, ditt eget varumärke, få arbeta med frågor som är utvecklande och stimulerande, samtidigt som du lär känna nya miljöer, då kan konsultlivet absolut vara rätt för dig!

På två månader har jag fått ovärderlig erfarenhet. Inte bara om min omgivning och uppdraget, jag har lärt mig även mycket om mig själv. Tydligt är att efter många år som yrkesverksam har jag mycket i ”verktygslådan” som jag har stor nytta av i min nya roll som interimskonsult.

Mina fyra råd på vägen är:

 1. Våga utmana dig själv

  Vill du komma vidare, och beträda ny mark, arbeta i nya branscher? Känner du att du har din ”inre motor”, och tycker det är kul att driva och utveckla projekt och utveckla dessa tillsammans med nya människor, i nya nätverk? Ta chansen om det känns rätt!

 2. Var nyfiken, lyssna, fokusera

  För att snabbt driva och lotsa projekt framåt och under begränsad tid, är viktiga ingredienser ett starkt fokus och målmedvetenhet och förmåga att prioritera. Lyssna även på din omgivning och var lyhörd. ”Läs av” behoven. En dos av envishet att man ska ”fixa det här” bör heller inte underskattas.

 3. Var öppen

  Att arbeta som interimskonsult förutsätter att du tycker att det är kul att träffa nya människor och att du är öppen och social. Kontakten med medarbetarna är viktig för att det ska gå bra.

 4. Din verktygslåda

  Använd din ”verktygslåda” av kompetens och erfarenhet. Med den kommer du en bra bit. Samtidigt som du lär dig enormt mycket under resan som interimskonsult och får fler nya verktyg.

Våga!


Om författaren

Gabriella Hedström jobbar som interimskonsult hos en av Junghahn & Partners kunder. Hon har bland annat en bakgrund som Marketing and Communications Manager hos Mannheimer Swartling.

Läs om våra övriga bloggare

Tags: , ,